the Braun MTV Eurocharts – The legacy

voorkanten.jpg

Nieuws: alle updates staan onderaan onder het kopje updates (laatste 10 feb 2010).

Als er iets mist op het interw3bs dan is het wel informatie over de Braun MTV Eurocharts. Deze cd-reeks is illegaal geproduceerd en verspreid. Eind jaren 90 gingen exemplaren snel van hand tot hand; oplages tot 100.000 stuks per maand, iedere maand weer. Totdat in december 1999 toen de producenten werden opgepakt. Informatie over deze cd’s is erg obscuur en dat is jammer omdat veel mensen in aanraking zijn geweest met deze cd’s.

Gezien de hoge jeugdsentiment-factor ben ik op zoek gegaan naar alles wat ik kon vinden over de MTV cd’s en aanverwante met als resultaat een grote stapel cd’s, telefoongesprekken en een berg digitaal papier. De cd’s heb ik zelf nooit origineel gehad (slechts een paar kopietjes), maar voor dit artikel heb ik ze toch maar allemaal gekocht.

Eurocharts recht

In dit artikel vind je een overzicht van de MTV’s cd’s van het begin tot vandaag, natuurlijk inclusief foto’s en leuke details. Ook details van aanverwante cd reeksen zoals HiteXplosion worden niet achterwegen gelaten. Neem een biertje, zet wat muziek op van eind jaren 90 en geniet van mijn bevindingen. Met dit artikel sluit ik het MTV hoofdstuk voor mezelf af, dus ik ga niet meer verder op onderzoek. Mocht je achteraf nog interessante informatie willen delen over deze reeksen, of als ik iets gemist heb, dan is een reactie natuurlijk van harte welkom.

Wat waren de Braun MTV Eurocharts?

De Braun MTV Eurocharts is een cd reeks. Deze begon in Mei 1993, als concurrent van Chartbusters. Op elke cd stond een selectie van de meest actuele pop-hits. Elke maand kwam een nieuwe cd (volume) uit. Gezien de cd’s niet legaal zijn, waren ze niet in de winkel te koop. In plaats daarvan werden ze verhandeld in cafes, sporthuizen, schoolpleinen en via de post. De prijs lag ongeveer op 20-30 gulden/stuk. Voor dit bedrag kreeg je een zeer professioneel ogende cd inclusief fullcolour drukwerk. De MTV reeks is de langst lopende en bekendste illegale muziek compilatie geweest in Nederland. Van de ‘originele reeks’ zijn er meer dan 100 verschillende volumes gemaakt. Niet alleen met de actuele pop-hits maar ook met actuele Nederlandstalige, r&b, rock en mix muziek.

MTV cd’<p><p>s naast elkaar

In vogelvlucht door de jaren…

Mister X op vacantieVan Mei 1993 tot half 1995 verliep de verkoop zonder enig noemenswaardig incident. Elke maand kwam de cd netjes op tijd uit en groeide de afzet. Daarna is de organisatie achter de cd’s is toch een aantal keer (gedeeltelijk) opgepakt of zijn er ladingen onderschept. Daarom zie je bijvoorbeeld in #7-1996 de mededeling “Nu ook leverbaar 4+5 noor complete serie” (inc spelfout).* Een andere keer was in 1995 met de melding “December aan bieding: koop nu deel 8 en 9: voor slechts 27,50” (ook inc spelfout :D). De populariteit van de MTV cd’s daalde met de introductie van de HiteXplosions. Dit was een dubbel-cd en koste de consument slechts 5 gulden meer. De makers achter deze reeks waren dezelfde als die van achter de MTV reeks. Eind 1999 viel het doek voor de originele MTV crew; #10-1999 tot #12-19999 bevatten in plaats van de +21 nummers slechts 19 nummers en hadden de melding: “Wat er ook gebeurd, we vergeten jullie niet”. De HiteXplosions hadden in het laatste jaar altijd een melding getekend door Mr X. Deze ging op ‘vacantie‘ en Mr Y nam het over.

Vanaf 2000 hadden zowel HiteXplosion als MTV een doorstart. Beide reeksen vertoonden meer overeenkomsten en waren van een mindere kwaliteit dan in de voorgaande jaren. Pas vanaf #3-2000 was het niveau weer een beetje op peil. Echter zijn ze m.i. niet zo mooi als dat ze voorheen waren. Zowel de MTVs als de HitExplosions waren vanaf 2001 lelijk. Dat vonden ze zelf ook. Zie afbeelding: Doe je best eens!

Tot oktober 2003 zijn er MTV’s gemaakt. De makers van deze MTV offspring zijn naar verluid ook opgepakt. Vanaf 2005 schijnen de MTV cd’s weer gemaakt te worden, er is bijvoorbeeld een megamix 2005. Het is me niet bekend of ze alleen op internet worden gereleased of dat ze daadwerkelijk ook weer op een schijf gezet worden. De volumes van het hele jaar 2007 zijn op usenet te vinden. Ook in 2008 worden ze weer gemaakt, het lijkt dat de kwaliteit van de nummers erg op pijl is.

De markt

De afzet van de illegale cd’s is vanaf 1993 tot 1995 gegroeid van enkel de provincies Brabant en Limburg naar het hele land en zelfs delen van België. Er werden in de piektijd ongeveer 100.000 cd’s van beide labels gemaakt. Speciale edities als megamixen en Hollandse hits waren moeilijker aan de man te brengen. De oplagen waren dan ook een stuk lager, ongeveer 3000 tot 5000 per volume.

De verspreiding verliep via tussenpersonen, meestal 3-4 maar het konden er meer zijn. Het waren er in sommige gevallen meer dan 5; in dat geval ging het meestal als volgt: “Ik heb ze van m’n vader, die heeft ze van een collega op het werk die weer iemand kent in de kroeg die weleens van een bekende van hem een paar cd’s koopt. Het schijnt dat die laatste weleens vaker cd’s heeft maar hij koopt ze weer van een vriend die ze weer van een ander krijgt.”

De 100.000 cd’s van een maand werden in delen van +/- 5.000 tot 10.000 afgenomen, vervolgens werd dit verdeeld over andere handelaren die er weer +/- 1000 afnamen. Als laatst nam de scholier/klant er 5+ af. Hiervan verkocht hij er 4 en hield de laatste voor zichzelf. Naar schatting verdiende elke schakel verdiende zo’n 2 gulden per cd met uitzondering van de eerste en laatste schakel. De producenten kregen iets van 10 gulden per cd. De laatste schakel kon vragen wat de prijs op de markt was. Soms was dat 20, soms 25 en soms 30 gulden. Omdat er geen rechten werden afgedragen waren de productiekosten van een cd ongeveer 1 gulden, tel uit je winst.

Opvallende details, leuke plaatjes

Zowel MTV als HiteXplosion hadden zo veel spelfouten dat ik die zeker niet ga noemen. Het lijkt dat dit met opzet is gedaan, of dat de teksten in absurde haast geschreven werden. Alle scans van front-covers kan je vinden bij de downloads. Hieronder een overzicht met opvallende details:

MTV 3 x 10

Er zijn 3 verschillende uitvoeringen van #10-1995. Een met de oude huisstijl, een met de oude huisstijl en nieuwe tracks maar zonder logo etc op de CD en een met de nieuwe huisstijl met de nieuwe tracks.

MTV de enige echte

#10-1994 heeft een sticker op de cover zitten met daarop de tekst “DIKKE LUL dit is de enige ECHTE”. Ik denk dat dit te maken heeft met het einde van Chartbusters en waarschijnlijk ook omdat het super-kwaliteitsnummer van de dikke lul band hier op staat.

MTV megamix 1994

De megamix en mix cd’s van MTV hadden altijd covers die gebaseerd waren op covers van echte artiesten. De jaarmixen hadden bijvoorbeeld dezelfde covers als de cd’s van Iron Maiden. De Spring Mix ’95 had dezelfde cover als de Techno Trance megamix van 1995. De labels op de cd kwamen ook overeen.

MTV wat er ook gebeurd…<p><p>

Volumes #10-1999, #11-1999 en #12-1999 hebben het bericht “Wat er ook is gebeurd, we vergeten jullie niet” op de achterkant staan. Ik neem aan dat dit een positieve boodschap is richting de consument.

MTV 8, 10, 11, 12 1999

Volumes 8, 10, 11 en 12 van 1999 hebben dezelfde voorkant, telkens met steeds fletsere kleuren. Diegeen die de covers maken was waarschijnlijk op CD-Day opgepakt en heeft de rest van de organisatie toch maar het jaar compleet gemaakt. De HiteXplosions van die maanden zijn met wat meer zorg gemaakt. Deze leverden naar verluid meer op, dus er werd meer aandacht aan besteed.

MTV Jaargang 1998 achterkanten

De zijkanten van de jaargangen 1998 en 1999 geven, wanneer je ze naast elkaar zet, het MTV logo weer.

MTV jaargang 1999 achterkanten  De HiteXplosions van 1999 hadden deze feature ook.

Andere kleine dingetjes: #06-1993 heeft een sticker over de print van de cd zitten, #03-1997 heeft een id-t logo op de cd staan. Op #1-2000 staat het jaartal en de vormgeving van 1999 op het label van de cd. Volumes 1 en 2 van 1998 hebben beide volume 1 staan op het label.

Een andere leuke opvallende tekst staat op Spring Mix ’95: This compilation has been made in order to enjoy it to the fullest. Those who do not enjoy it risk violating the law of enjoyment and we warn them that there will be a punishment to make them suffer. They will be forced to listen to the springmix ’95 on their own sterio with the volume as loud as possible. MTV will not be held responsible for the consequences.

De laatste jaren van HiteXplosion bevatten elke maand een klein tekstje over dat ze de hits al op de cd hebben staan voordat ze in de charts staan. De truuk hierachter is simpel; koop in een speciaalzaak de nieuwste cd’s, luister en voel aan wat de hits gaan worden. Doe dit 40x en je hebt best kans dat 10 tot 15 grote hits op je compilatie staan. Soms zaten ze er ook gigantisch naast natuurlijk. Het is verder ook niet zo dat de MTV crew beschikking had over Promo’s e.d. hoewel er wel iemand van de crew werkte bij Arcade.

Waar kwamen ze vandaan? En met hoeveel?

Er zijn veel speculaties gedaan over waar de cd’s vandaan kwamen. Sommigen zeggen uit het westen van het land, maar de meeste zeggen oost Europa. In landen als Polen werd er gebruik gemaakt van verschillende officiële/grijze cd pers bedrijven. Verschillende dus, om de risico’s te spreiden.

Voor bewijs en cijfers hebben we Tim Kuik (nu de baas van BREIN) [2]. Hij heeft de moeite genomen om een document te schrijven met daarin een aantal ophelderingen over HOEVEEL cd’s er gemaakt werden en WAAR ze vandaan kwamen. Het document gaat tot eind 1997. Een samenvatting;

1994: Een oplage tot 12.000 stuks van Chartbusters is onderschept. Deze reeks liep tot Oktober van dat jaar. (De uitgave van MTV in Oktober had de befaamde sticker op de voorkant zitten. (zie hierboven)). NB: Chartbusters was, voordat deze op cd uitkwam, al verkrijgbaar op tape.

25 Juli 1995: In Schijndel zijn 90.000 Braun MTV Eurocharts #8-1995 in beslag genomen. Ze zaten in een vrachtwagen die van Duitsland naar Nederland reed. De totale grootte van #8-1995 bedroeg 102.400 cd’s. De cd’s kwamen uit de USA en werden via Duitsland naar Nederland gebracht. Dit was de 29e keer dat deze route werd gebruikt. Op volume #9-1995 stond een steunbetuiging naar diegenen die waren opgepakt:

MTV fallen friends

26 Oktober 1996: In Enschot zijn 7.000 HiteXplosions onderschept.

24 Mei 1997: The Braun MTV Eurocharts #6-1997 en springmix 1997 werden in beslag genomen. Een totaal van 52.400 cd’s. De lading was ontdekt in Drunen.

5 Juni 1997: Arendonk (België) : Het aantal van 47.000 HiteXplosion #6-1997 werd in beslag genomen. De lading was afkomstig uit Singapore.

19 Augustus 1997: Op de grens van Tsjechië en Oostenrijk is een lading HitExplosions onderschept. Het ging om het aantal van 90.000 stuks. Ze waren bij de douane opgegeven als lege cd doosjes. Het is niet duidelijk of deze lading over #8-1997 of #9-1997 ging.

Overige informatie over oplages in 1997: 38.000 MTV #10-1997, 59.000 #11-1997 en 3.000 R&B#1-1997

Een overzicht van alle volumes van MTV

Behalve dat er elke maand een volume werd uitgebracht, werden ook nog speciale (extra) cd’s uitgebracht. Hierop stonden o.a. nederlandstalige of gemixte muziek. Een volledig overzicht van alle uitgegeven cd’s per jaar inclusief de extra’s en huisstijlen:

MTV huisstijl 9394

1993 (8 stuks):

 • Volumes 5, 6, 7*, 8, 9, 10, 11, 12

1994 (13 stuks):

 • Volumes 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12
 • Megamix 94
MTV huisstijl 95

1995 (15 stuks):

 • Volumes 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12
 • Spring mix ’95 (MTV first 4 seasons megamix).
 • Summer Dance mix 1995
 • Mega mix 1995
MTV huisstijl 96

1996 (16 stuks):

 • Volumes 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12
 • Holland chart: 1(A), 2(A)
 • Spring dance mix (A)
 • Dance chance 1 (A)
MTV huisstijl 97

1997 (20 stuks):

 • Volumes 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12
 • Carnaval #1(A)
 • Springmix (A)
 • Holland Chart #1A #2A, 3A
 • Rockchart #1 (A)
 • RMB #1 (A) (inc spelfout)
 • Mega mix 1997
MTV Huisstijl 98

1998 (18 stuks):

 • Volumes 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12
 • Holland Chart 1(A), 2(A), 3(A), 4(A), 5(A), 6(A)
MTV huisstijl 99

1999 (16 stuks):

 • Volumes 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12
 • Holland chart: 1(A), 2(A), 4
 • R&B Chart #1 (A)
 MTV huisstijl 2000

2000:

 • Volumes 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12

Vanaf #7 werd de huisstijl van 2001 gebruikt. De cd’s zelf hadden nog de huisstijl van 2000.

 MTV huisstijl 2000

2001:

 • Volumes 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12
 MTV Huisstijl 2003

2002:

 • Volumes 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12
 MTV Huisstijl 2003

2003:

 • Volumes 1, 2, 3, 4, 5
 • Vanaf volume 6 werden ze niet meer geperst(?)

2004:

2005:

 • Megamix
 • cd’s worden weer geproduceerd volgens diverse bronnen
MTV huisstijl 2006

2006:

 • 9, 10
 • Nederlandstalig: 1, 2, 3, 4
MTV huisstijl 2007

2007:

 • 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10 (#7-2007 had een bonus cd)
 • Nederlandstalig: 1, 2
MTV huisstijl 2008

2008:

 • 1, 2

* = niet zeker A = Advertentie in CD

Totaal tot 2000: 106.

Legaliteit

Heb je twijfels? Ik had ze wel, maar gelukkig zijn er mensen die de wet kennen. Deze zeggen: De aankoop van een MTV Braun cd, en illegale muziek cd’s in het algemeen, is niet strafbaar. Er is dus geen sprake van heling bij de aanschaf. Diegene die de cd’s verspreidt is wel degelijk strafbaar, dit komt omdat er geen rechten betaald zijn over de inhoud van de cd terwijl hier wel plicht toe is.

Je mag ze dus rustig thuis hebben zonder dat je maar iets zorgen hoeft te maken. Dat gold toen en geldt nu nog. Ik heb nu z’on 200 verschillende van dergelijke cd’s. Let wel dat de originele artiesten hier dus niets aan verdienen; voor kleinere bands is dit dus niet leuk. Ik sus mijn geweten met mn platen en cd collectie van nu.

MTV eurocharts schuinÂ

Hoe staat het er nu voor…

Het is inmiddels vele jaren geleden dat de illegale cd’s populair waren. Inmiddels is de wereld veranderd en heeft het internet een belangrijke plaats ingenomen bij het verkrijgen van muziek. Toch is MTV nog niet helemaal verdwenen; sinds 2007 worden ze weer gemaakt. Ze zijn o.a. te vinden via usenet of bittorrent.

Er bestaat nog een andere illegale muziek cd-reeks genaamd HIT; deze reeks lijkt sterk op HiteXplosion. Andere releases als Moonlight, Dutchbird, Angel, Twilight, Onyx bestaan tegenwoordig uit meerdere dvd’s om het nog intersant te maken voor kopers. Oplages van HIT en dergelijke gaan van 500 tot 1500 stuks; iets waar BREIN niet specifiek z’n bed voor uit komt.

Ook niet te vergeten: veel van de makers van de vroegere MTV cd’s zijn waarschijnlijk al weer op vrije voet; de uitspraken die de pers haalden gingen over een maximum van 6 jaar. Hopelijk zijn de makers van toen nu met andere, meer legale, zaken bezig.

Trivia

 • Hitzone 8 van 1999 wist een dubbel-platina status te behalen. Dit komt waarschijnlijk omdat de MTV en HiteXplosion cd’s moeilijk te krijgen waren. (hitzone overzicht pagina)
 • De eerste MTV komt uit Mei 1993 en begint met Snow – Informer 🙂
 • De bende die na 2000 de MTV cd’s maakte, vervaardigde deze in oplages van 30.000 stuks. (BREININFO #10)
 • Er staan meer dan 2000 nummers op de ‘originele’ MTV cd’s.
 • Wanneer deze cd’s onder de officiële verkopen zouden vallen, hadden velen platina, goud of zilver gehaald 🙂
 • Alle illegale cd’s van Veronica, MTV, TMF, HiteXplosion, Mega top 50, Serious Hits en Warners Hitzone kwamen van dezelfde organisatie. (Cover happy summer party mix 1999)
 • Er zijn meer dan 4,3 miljoen MTV en HiteXplosion cd’s gemaakt (persbericht op radio.nl)
 • Vanaf april 1998 tot 8 September 1999 zijn de MTV cd’s onder “regie” van het Landelijk Recherche Team op de markt gekomen. Het gaat om 1.500.000 stuks. (persbericht op radio.nl)
 • Een van de medewerkers aan de MTV cd’s werkte bij de Arcade Music Group.
 • Advertenties uit 1999 voor HiteXplosions kunnen worden teruggevonden op nieuwsgroepen.
 • De Braun MTV Top 20 was vroeger een show op MTV.
 • Niet MTV gerelateerd maar wel grappig: In het document over “Counterfitting funding terrorism” wordt beschreven dat een cd piraat in Azië een tunnel onder zijn huis naar de perserij had aangelegd om zo ongezien de handel te kunnen verplaatsen 🙂
 • De naam HiteXplosion komt waarschijnlijk van de HIT EXPLOSION LP’s uit de jaren 70

MTV Hit explosion LP

Met dank aan

Dank aan de anonieme mensen die meer inzicht hebben gegeven over hoe het distributie systeem werkt. Dank aan de verkopers van 2e hands MTV cd’s op internet. Dank aan de vele fora die elke een klein stukje informatie verschaften. Dank aan Bas Vissers van Stichting BREIN voor een scan van BREINInfo #2, informatie over de legaliteit en diverse antwoorden op vragen. Ook dank aan de Fiod ECD die helaas niets mocht zeggen over deze zaak maar wel bevestigd heeft dat deze niets mocht zeggen 🙂

Open vragen + open einden…

Ik heb niet ALLES nagezocht. Er zijn nog een aantal paden die ik niet heb gevolgd vanwege gebrek aan tijd, geld of moeite. Dit zijn mn open vragen en open einden:

Open einden:

 • Het museum voor beeld en geluid heeft opnamen van o.a. het hele productieproces, onderscheppingen e.d. Het gaat om de volgende uitzendingen: NOVA (01-04-2000), 2 Vandaag (13-05-1996), Netwerk (13-05-1997) en Actua (04-07-1996). Ik kon een dvd bestellen met deze uitzendingen voor 75 euro maar heb dit niet gedaan; ik mag deze waarschijnlijk toch niet verspreiden dus hebben lezers hier niets aan.
 • De dossiers bij het OM opgevraagd ter inzage. Dit zijn namelijk openbare stukken en er zal waarschijnlijk e.e.a. in deze stukken staan wat hier nog niet staat.
 • Niet gesproken met Tim Kuik van BREIN. Hij was in 1999 het hoofd van de opsporingsdienst buma stemra.

Open vragen:

 • Zijn er ook onvolledige/ongepubliceerde MTV cd’s? Bijv. waar alleen de cover van bestaat, of waar meer verschillende van zijn (bijv # 10 van 1995 bestaat 3x)
 • Is de originele artwork ergens te vinden?
 • Zijn er iets preciezere cijfers over afzet, financiën en dergelijke? Vooral vanaf 1997 is het vaag.
 • Vanaf welk jaar liep Chartbusters?
 • Werden de cd’s vanaf 20000 gewoon in Apeldoorn geproduceert?
 • Betekenen de logo’s van ID-T en MTV op de verschillende volumes nog iets?

Downloads

Downloaden doe je door op ‘Free’ te klikken en/of de Captcha in te vullen.

 1. Alle covers van voor 2000 (megaupload)
 2. Rapport over CD piraterij door Tim Kuik (word 97-2003)
 3. Brein Info 2 (pdf)
 4. Herkennen van pirated cd’s (pdf)
 5. Brein Info 9 (pdf)
 6. Brein Info 10 (pdf)

Updates

10 februari 2010: Ik ben begonnen met het schrijven van een nieuw artikel, na 1 dag werk zitten er al 7 pagina’s op en verwacht dat er nog wat meer bij komen. Deze is voor komende zomer af. Ik pak het wat journalistieker aan, omdat er ook bedrijfsnamen enzo in voorkomen. Nog even wachten dus. In de tussentijd kan je nog wel in een interview horen wat er aan staat te komen. Mocht je zelf nog verhalen hebben, dan is dat natuurlijk welkom 🙂 Tot die tijd doen we het nog even met dit verhaal.

10 februari 2010: Er zijn van dit jaar ook weer hit explosions te downloaden. Ze staan (zodadelijk) op dit blog, gewoon even zoeken.

28 mei 2009: een nieuwe gallery met alle front-covers.

[imageflow id=”6″]

28 mei 2009: bericht gekregen dat er nieuwe Hit eXplosions worden gemaakt. Is alleen digitaal dus niet op cd.

Bronnen

Hier heb ik o.a. mijn informatie grotendeels vandaan gehaald. Alle documenten (doc en pdf) zijn hierboven in 1x te downloaden:

 1. Marktplaats.nl
 2. Breininfo (8, 9, 10)
 3. ODBS Report on IP Crime
 4. Property crimes: proceeds from counterfeited goods funding terrorism?
 5. http://tweakers.net/nieuws/48008/maker-twilight-en-crazybytes-cds-veroordeeld.html
 6. http://www.radio.nl/2003/home/medianieuws/010.archief/1999/12/70266.html
 7. http://groups.google.com/group/
 8. Twilight Informatie Pagina (http://members.lycos.nl/tipned/)
 9. Div fora, de hexagon cd-lijsten pagina, google en nog kleinere bronnen.

Hitexplosions

Permalink naar dit artikel: http://elgerjonker.nl/?p=15

93 thoughts on “the Braun MTV Eurocharts – The legacy

 1. Patrick

  Grappig en toch vreemd om weer te lezen… Ik was een van de mensen die op 8-9-99 gepakt was. Ik zal het hele gebeuren niet snel vergeten !
  Ja ik ken ze ongeveer allemaal…..

  Reply
 2. Mark

  “19 Augustus 1997: Op de grens van Tsjechië en Zwitserland is een lading HitExplosions onderschept. Het ging om het aantal van 90.000 stuks. Ze waren bij de douane opgegeven als lege cd doosjes. Het is niet duidelijk of deze lading over #8-1997 of #9-1997 ging.”

  Tsjechië grenst helemaal niet aan Zwitserland :’) Wat doet een lading vanuit Tsjechië bestemd voor Nederland überhaupt in Zwitserland?

  Reply
 3. Elger Post author

  Hm… dan moet ik toch nog even de bronnen nakijken 😀 zou wel een hele domme fout zijn. Misschien dat het Oostenrijk is 🙂

  Zal ff nazoeken. Thanks.

  Reply
 4. Elger Post author

  @BAP: dan heb je daar wel goed mazzel mee gehad 🙂

  Wat had het anders opgeleverd als er niets was gebeurd? Er is namelijk niets te vinden over hoe de administratie in elkaar zat. Mijn schatting was een miljoen gulden aan inkomsten per maand voor de top van de organisatie. Daar gaat natuurlijk e.e.a. vanaf 🙂

  Reply
 5. BOB

  Weet toevallig dat die cd’s in Nidderau-Heldenbergen in Duitsland geperst werden in een cd-perserij die als legaal te boek stond en dus ook legale cd’s produceerde.
  De hoesjes kwamen van een drukkerij uit tilburg, en de lege doosjes weer ergens anders in Duitsland, dat is wat ik toendertijd gelezen heb.

  Waar dit alles in elkaar gezet werd & geplastificeerd (ja ja, in de jaren 95/96 zat er altijd een doorzichtige plasticfolie verpakking omheen).

  Het was altijd weer spannend wat er die maand nu weer op zou staan !
  Alleen ging men vanaf ’97 steeds vaker de boel inkorten en aan elkaar mixen, en dat deed afbreuk aan de cd’s.
  Ze wilden persé 21 tracks per maand op een cd van 74 min. proppen !

  Maarja, leuke tijd.
  Snap alleen niet dat de legale cd industrie hier niet handig op inspeelde om net zoals de laatste Hitzone van nu, een dubbel-cd uit te brengen die kwalitatief en actueel gezien niet onder zou doen voor Hitexplosion.
  Maarja ze hebben de ellende ook grotendeels aan zichzelf te wijten met die pulp cd’s die toendertijd door moesten gaan als: “Greatesthits vol. ..” , Hitzone, Yabba Dabba Dance, Mega Dance etc.

  Dom, dom…..ze hadden de schade enorm kunnen beperken door zelf van hun monopoly positie af te zien en te werken aan een beter produkt.
  In plaats daarvan kreeg je cd beveiligingen die toch niet werkte en dezelfde pulp samenstelling als altijd, de cd’s waren gewoon niet actueel & veels te duur !!!

  Reply
 6. B.A.P.

  Dat zou per rit een 1000 tot 2000 gulden op leveren waar dan nog de benzine, hotel en eetkosten vanaf moesten gaan

  Kan iemand mijn helpen aan de inhoud van Album 98 volume 1?
  Ik zit met nummer 19 Het leifs de gehele inhoud ik heb wel een idee die ik via de Media player album info heb binnen gehaald.

  1 Smack My Bitch Up
  2 Rubb it in
  3 It’s like that
  4 I will come to you
  5 Back to you
  6 Together again
  7 Foolish games
  8 Get up stand up
  9 Too gone, too long
  10 Roxanne
  11 The Rebel
  12 Just Cruisin’g
  13 Perfect Day
  14 Too Much
  15 Bora Bora
  16 In my garden
  17 You’re the inspiration
  18 All cried out
  19 Don’t leave
  20 no-one but you
  21 Levenslang

  Reply
 7. Nexe$

  Wat een geweldige documentatie zet je hier neer zeg, feitelijk gezien heb ik nooit geweten dat deze cd’s illegaal zijn verspreid. Ik vond het zeer interessant om te lezen. Bedankt!
  Wat mij nog wel onduidelijk is, en misschien dat iemand mij daar wat info over kan
  verschaffen, of de compilaties NA het jaar 2000 nog op CD zijn gezet?

  Reply
 8. Elger Post author

  Updates…

  – Zwitserland veranderd naar Oostenrijk.
  – 2008 in de jaargangen toegevoegd. Deel 1 + 2.
  – Downloads aangepast, nu losse pdf’s en docs via deze site te downloaden.
  – Bij vogelvlucht meer over 2003 en 2005 genoemd. 2008 toegevoegd.
  – conclusie herschreven met meer info over 2007 en 2008.
  – bij jaaroverzichten deel 1 van 2006 toegevoegd.

  Todo: overzicht merken en distributeurs / merknamen (euromeg, euroroad, em1, 2 brothers on the second floor etc)

  Reply
 9. Patrick

  Sommige weten van geen ophouden… Het zit in hun bloed !
  Sommige hebben ermee geleerd, en andere hebben geluk…. en blijven geluk hebben !
  De blauwe dienst is het ergste ! Zeker een zekere Dhr. v B. !!

  Reply
 10. Elger Post author

  @patrick; heb je even gecensureerd 🙂 wil liever geen namen hier tenzij iemand toestemming heeft gegeven. Privacy enzo.

  Verzoekje aan iedereen;
  Als iemand toevallig nog een glassmaster over heeft van een oude MTV of iets dergelijks exclusiefs; ik zoek nog iets moois voor aan de muur, om in te lijsten. 😀

  Reply
 11. najarip

  Ik ben toevallig mijn cd collectie aan het digitaliseren en kom erachter dat al mijn Mega (Hits) Top 50 cd’s veelal als Barun MTV Chart cd’s in de cddb staan, grappig! Ik heb ze ong. tot 1999 (2cd) afgenomen. De naam was bij mij achtereenvolgens:
  Chartbusters, Mega Hits Top 50, Het beste uit de Mega Top 50, 538 Top Hits (1x dec 1997), Mega Top 100 (2cd in 1999)

  Gave post dit! Nostalgie ten top…

  Reply
 12. Bob

  Ten tijde van de MTV Eurochart & Hitexplosion cd’s had je trouwens ook al Hitzone cd’s, want die begonnen in 1998.

  Jammer dat het toen kwalitatief niet bepaald de recentste & goedkoopste cd’s waren & het was toen 1 cd per uitgave, waar zo’n 18 a 20 nummers op stonden tegen een prijs van 39,95 – 42,95 gulden. (18 euro – 19,50 euro).

  Sinds de laatste 2 uitgaves van Hitzone verschijnen ze dan eindelijk ook als dubbel-cd tegen een tarief van +/- 18 euro (bij een bekende grootgrutter zelfs voor 13,99 als reclamestunt).
  De prijs is zeer acceptabel geworden, de samenstelling stukken verbeterd, en ook recente hits staan erop.

  Alleen missen ze nogal eens een grote hit, en zouden bepaalde nummers wat mij betreft er niet op moeten staan aangezien het nummers zijn die slechts de tipparade haalden of maar 2 a 3 weken in de hitlijst stonden !

  Maar de vraag rest dan: Waarom deden ze toendertijd niet een dubbel-cd uitbrengen die nog beter was dan Hitexplosion tegen een tarief van +/- 32,50 gulden elke 1,5 maand ?
  Dat had best gekund, en op Hitexplosion stonden ook vaak 15 nummers op die bar slecht waren !

  Is men 15 jaar na het begin van de illegale compilatie-cd, dan eindelijk wakker geworden ? Dom hoor, ze hadden de schade aanzienlijk kunnen beperken als ze cd’s als Hitzone 45 & 46 al 15 jaar eerder hadden gezet !!!

  Reply
 13. Ineke

  Eej Elger,

  Allemaal errug leuk wat hierboven beschreven en uitgewisseld wordt 🙂
  Echter, je subwoover (?) mag wel een ietsie pietsie zachter wat ons betreft. Alleen de bassen van een CD te horen is niet echt plesant.
  Bye,
  Ineke

  Reply
 14. Jay

  “”Maar de vraag rest dan: Waarom deden ze toendertijd niet een dubbel-cd uitbrengen die nog beter was dan Hitexplosion tegen een tarief van +/- 32,50 gulden elke 1,5 maand ?
  Dat had best gekund, en op Hitexplosion stonden ook vaak 15 nummers op die bar slecht waren !””””

  Het antwoord is simpel. Sommige maatschappijen geven geen toestemming om de nummers op een verzamel te zetten (dit zijn vaak de grootste artiesten) of dit zou veel te duur worden. Artiesten als Madonna of Michael jackson vind je niet heel vaak op een verzamel terug, of het zijn al remixen of oude nummers. De laatste tijd is dit wat minder aan het worden. Dit was ook meer iets van ’97 ’98 ’99. De illegale cd’s hadden hier natuurlijk totaal geen last van en gooide alles wat hip was op die schijfjes 🙂

  Dat ze een hit missen kan ook dus gewoon een rechten kwestie zijn 🙂

  Ps. erg cool blog dit. Was vroeger helemaal gek van deze cdtjes 🙂 leuk om zo weer terug te lezen.

  Bye!

  Reply
 15. Tompie

  Hallo!!

  Harstikke vet om dit eens te lezen! heb ook nog een cdtje of 30 in de kast staan.
  maaruh heeft iemand ze al digitaal? zou het graag downen maar het liefste in een pack of zo…

  hoor het wel…
  groet tom

  Reply
 16. Pingback: 90’s & 00’s Memories - Een blog vol nineties-nostalgie & recentere herinneringen. » Blog Archive » Diverse jaren: Illegale maand-cd’s

 17. arjan

  Weet iemand dan waar ik de cd’s van the braun mtv eurocharts en dan die springmix ed kan downloaden?

  Reply
 18. ZeZijnErNogSteeds

  Nou ze zijn er nog steeds hoor de MTV CD’s, heb nog 2008 compleet en 2009 t/m volume 4.
  via bv. http://www.indiancraft.org.

  Hit explosions zijn er ook nog te verkrijgen, 2009 is wel een “copy cat” maar kwalitatief zeer goed te krijgen via http://amazing-news.se/
  Het ontwerp van de cover is gebaseerd op de Braun MTV Eurochart CD’s.
  Maar deze serie CD’s, zijn 100 % homemade, dus ook alle covers, en al wat erbij komt…
  Het heeft wat van de Braun CD’s weg, maar het is het niet…
  Dus ook niet te verwarren met die serie…dus 100 % homemade…

  Dus, the story continues..

  Reply
 19. eazy

  Hey, leuk om dit te lezen over de MTV en Hit eXplosion CD’s…
  Sinds vorig jaar ben ik zelf begonnen met het maken van de Hit eXplosion CD’s, deze worden niet ‘verkocht’ maar via downloads beschikbaar gesteld op enkele site’s.
  Uiteraard gaat dit vergezeld met proffesioneel artwork(300 DPI), zoals back cover, booklet, inlay, CD prints ed.
  Ik probeer de charts over de gehele wereld in de gaten te houden, en zo de nieuwste hits op de dubbel CD te zetten…
  Dat lukt vrij aardig, en vaak heb ik een hit al een paar maanden terug op de CD gezet, nog voordat dit een hit in NL wordt…

  Zelf heb ik nog enkele complete jaargangen van de oude MTV en Hit eXplosion CD’s, maar was niet erg tevreden met hetgeen er van de ‘originele’ MTV CD’s de laatste tijd uitgebracht was (jaargangen 2007 (vol. 1-12) / 2008 (vol. 1-12), en zeker de 2 uitgave’s van 2009 (vol. 1 en 2) vielen zwaar tegen) dus ben ik zelf maar begonnen met het nieuw leven inblazen van de serie, maar zoals ik op CD 1 heb beschreven, ik probeer geen na-aper te zijn, en mn eigen draai aan de ontwerpen en samenstelling te geven…

  Inmiddels ongeveer 9.000 downloads tot nu toe, zit nu op volume 7 van 2009, en er volgen er nog heel wat…

  🙂

  Reply
 20. eazy

  hey ‘ZeZijnErNogSteeds’…
  Dat was net wat ik op het stuk schreef, dat ik probeer geen copy cat te zijn… 🙂

  Reply
 21. Robert

  Leuk stukje over dit soort CD’s, het is natuurlijk een tijd die voorbij is gegaan. Het is wel grappig om te zien dat dit soort CD’s weer terug beginnen te komen als digitale download, klaarblijkelijk is er nog steeds behoefte aan een simpel hitoverzicht met gewoon de hits.

  Reply
 22. Pingback: They're back and better! Hit eXplosion 2009 | Elger's Weblog!

 23. cees

  Ook de eerste 4 mtv braun cd’s van 2009 zijn te downloaden via nieuwsgroepen.
  Dus het gaat door, of dat de oude crew is??? dat zal wel niet , maar ze zijn leuk!

  Reply
 24. Elger Post author

  cees,

  Nee de oude crew doet wat rustiger aan nu. Die nieuwe komen af van hobbyisten of releasegroepen.

  Binnenkort meer hierover. Zal ze ook even linken.

  Groeten,
  Elger

  Reply
 25. DblFun

  Ik weet nog dat ik de Serious Hits cd’s had (nog steeds heb).
  Op een zeker moment kwam er een nieuwe speler op de markt die cd’s ging verkopen á la arcade. Dit bedrijf was vrij vlot weer verdwenen van de markt. Het grappige was dat zij een tv reclame hadden waarbij er rekken met cd’s door het beeld vlogen….
  1 van deze bakken was gevuld met de Serious Hits cd’s…

  Leuk artikel trouwens!

  Groeten DblFun

  Reply
 26. Cora

  Hallo!!

  Erg leuk, deze site! Heb zelf ook veel van deze cd’s maar heb een paar cd’s niet en daar staat waarschijnlijk net het nummer op waar ik naar op zoek ben! Ik ben op zoek naar een nummer met de titel “Take a peace of my heart”. Het is niet de versie van Beverly Knights. Ik denk dat hij op een cd moet staan tussen april 1994 en oktober 1995. Wie o wie kan mij er aan helpen???
  Ik zou er hééél erg blij mee zijn!!!

  Groetjes Cora

  Reply
 27. cees

  Bedoel je die van Faith hill? beetje country achtig?

  Laat het weten, dan kan ik het je mailen!

  Groetjes,

  Cees

  Reply
 28. Cora

  Hallo Cees,

  Ten eerste bedankt dat je me helpt om dit nummer te vinden! Helemaal TOP
  Ik heb bij de covers gekeken en kan hem daar niet tussen vinden. De naam Faith hill komt me vaag bekend voor, het zou dus zo kunnen dat die het is! Ik zou graag willen dat je mij het nummer mailt.

  Groetjes Cora

  Reply
 29. Mr.X

  Leuk Berichtje, heb de MTV Serie nog steeds vanaf vol.1 / 1993 tm vol. 12 / 2003 10 Jaar lang de beste Hits, ik verzamel nu ook nog MTV en Hit Explosion CDs maar ik vindt deze niet meer zo goed als die van vroeger.

  Eazy ben je een beetje steun nodig ?

  Reply
 30. Eazy

  Hey, Mr. X.

  Ik heb voldoende de beschikking over nieuwe muziek, en over de beste grafische software…
  Ligt eraan wat je ziet als ‘steun’…
  Laat je email adres maar achter, dan mail ik je wel, OK?
  Je snapt natuurlijk wel, dat ik vanwege bepaalde redenen mijn emailadres hier niet neer ga zetten 🙂

  En ach, ik doe het maar voor m’n eigen lol, en als ik er anderen mee blij maak, is dat mooi meegenomen…

  Ik hoor of lees het wel…

  Bijna klaar… volume 9… 🙂

  Reply
 31. Mr.X

  Elger weet mijn email wel, als hij zo aardig is en mijn email ff aan je doorgeeft, dann moet niemand von ons hier zn mail posten 😉

  Reply
 32. Michael

  Wat een nostalgie om dit allemaal terug te lezen! Ik had ook een oom die viavia iedere maand wel aan deze cd’s kon komen, heb er op feestjes veel lol aan gehad, helaas een aantal jaar geleden op de een of andere rommelmarkt verkocht. 🙁

  Hopen dat er vandaag of morgen een redelijk complete torrent opduikt. 🙂

  Reply
 33. Joost

  ik vind dit echt een goed idee om zo over de cd’s van vroeger tepraten. vind het jammer dat ze deze tijd niet meer gemaakt worden maar alleen als download beschikbaar zijn anders had ik ze weer gekocht op de oude manier 😛 was een leuke tijd altijd de beste hits als eerste zelf kocht ik er 25stuks 24verkocht ik er door
  heb hier zelf nog maar een paar jaar ligen wegens diefstal zijn toen 2koffers met hitexplosion en mtv cd’s gejat dus heb niet meer alles compleet.

  weet iemand hoe dat programma heet
  waar ze die cover’s mee maakten ik zelf maak 1x in de maand een dvdtje voor mezelf maar vind die cover’s nooit zo mooi misschien dat iemand het weet??

  alvast bedankt Joost

  Reply
 34. eric

  hee

  leuke site met veel info maar waar kan ik ontbrekende cd’s terug vinden 1993 en 2003 mis ik nog in mijn collectie

  greetzz eric

  Reply
 35. Elger

  Hoi Eric,

  Dat heb je helemaal goed. De informatie die hier staat is nice, maar inmiddels weet ik nog veel meer. Sterker nog; ik weet nu zonbeetje alles wat leuk is om te noemen; er komt dus een vervolgartikel.

  Info over alle cd’s zal tzt ook verschijnen, inclusief waar een aantal van deze geperst zijn.

  Omdat ik nu druk zit met afstuderen kan het nog een maandje of 2 duren voordat het zo ver is. Als ik het plaats, zorg ik wel dat het vrij goed geplaatst wordt.

  Groeten,
  Elger

  Reply
 36. Boris

  Zojuist hoorde ik dit verhaal op de radio. De MTV cd’s werden ook nog eens gekopieerd in die tijd. CD-branders en internet waren toen nog erg zeldzaam. Ik ken 2 broertjes die samen muziek van officiele cd’s en de MTV cd’s op nieuwe cd’s gingen branden. Ze hadden zelfs een website gemaakt en verkochten best veel van hun eigen cd’s. Tot Buma een keer op de stoep stond en vroeg of ze illegale cd’s hadden verspreid. Ja, was het eerlijke antwoord. Er was een schatting gemaakt van de omzet en hij kon kiezen tussen een boete, of gevangenisstraf (zo werd gezegd). De schrik zat er bij hem goed in, maar toen de Buma inspecteur om zijn gegevens vroeg en erachter kwam dat hij nog (net) minderjarig was, kwam hij er vanaf met een fikse waarschuwing. Gelukkig waren ze niet snugger genoeg om door te vragen, want zijn broer was al wel meerderjarig. Het heeft ze toch stiekem hun eerste auto’tje opgeleverd en geld voor een studie + een hele grote legale cd-collectie! Het is ze gegund.

  Ik was zelf altijd wel blij met die cd’s, want ik kocht altijd cd’s in de winkel en met een beperkt budget als tiener had je dan nooit genoeg muziek op je discman, dus die lage prijzen waren erg welkom. Jammer voor die artiesten, maar anders had ik ze ook niet gekocht. Sindsdien snap ik ook al die ophef niet en sus net als velen anderen mijn geweten met de aankoop van nieuwe cd’s tot op de dag van vandaag.

  In ieder geval vind ik het leuk om dit blog gelezen te hebben n.a.v. het radio interview zojuist.

  Groet,

  Boris

  Reply
 37. Pingback: Braun MTV Eurocharts on 3FM | Elger's Weblog!

 38. MusicMan

  Geweldig stuk.
  Wat ik me afvroeg.

  De aankoop ervan is legaal, de verspreider niet !!
  Thuis luisteren kan dus prima.
  Maar een DJ die deze CD’s gebruikt in een discotheek ??? Hoe zit het daarmee ??

  Een horeca gelegenheid betaald altijd buma/stemra licenties etc.
  Maar hoe werkt dat bij het draaien van de Braun cd’s in een horeca gelegenheid ??

  Reply
 39. marc

  de mtv en de hitexplosion zijn er nog steeds op http://www.oeshare.biz
  en als er mensen zijn die wat oudere jaartallen nodig hebben.
  vraag erom en ze zullen er ook op verschijnen.
  zelf heb ik ze nagenoeg allemaal mtv .chartbusters. tmf hitfactory. veronica .the hit.en natuurlijk hitexplosion tot 11 2009

  Reply
 40. patrick

  Hallo Elger,

  Ik was benieuwd of je misschien wat duidelijkere foto’s kon
  maken (en plaatsen) van je gehele collectie eurochart/hitxplosion cd’s, maar dan ook incl.
  alle ‘special items’ zoals eventuele hitmixen, holland chart etc. Ben benieuwd
  wat je zoal in je bezit hebt dan.. 😉

  NB: geweldig artikel trouwens, heb het met veel interesse gelezen en ben erg benieuwd
  naar het vervolgstuk hierop !

  Mvg,

  Patrick

  Reply
 41. Creamstar

  Ik persoonlijk heb echt zo totale shitload aan MTV / HitExp liggen hier inlcusief scans etc. etc. dus let me know als je er wat aan hebt 😛
  Boeiend stuk man, echt boeiend!

  Reply
  1. mike

   beetje late reaktie van me op dit forum, maar ik ben bezig met het organiseren van een reunie vandaar. Mocht iemand nog een stapel cd’s willen verkopen, laat het dan svp weten. Ik heb zelf de series van MTV van dec 1994 en groot deel 1995 en deels hitexplosion 1996.
   Gr. Mike

   Reply
 42. salvatoro

  Cool hoor dat nostalgie….. Indertijd was ik net 17 ik kocht de officielle illegale cd’s eerst nog cassette bandjes van een map die bij een leesmappen centrale zat.

  Alles begon met de chartbusters….. later werd het dus de Braun MTV Eurocharts… Het lag er ook aan of ze gepakt werden want dan verscheen er weer iets anders.

  Ik wilde zelf ook zoiets beginnen maar hier is het nooit van gekomen dit puur omdat ik niet echt een pro was. Ik maak ze nu puur voor mezelf. Downloaden doe ik nog steeds Nu is de MTV Eurocharts uitgekomen van maart 2010 en zelfs een MTV Legend Volume 1.

  De verhalen vind ik erg cool om te lezen. Jammer dat ik er niet bij hoorde als verkoop of maker… zelfs als smokkelaar. waarschijnlijk omdat de boete en of gevangenis me toch iets minder aantrekkelijk lijkt….

  Reply
 43. Navy Blue

  Hoi, Ik heb erg mijn gemengde boze gevoel bij het feit dat er mensen zijn die dus echt handelen met muziek wat niet van hen is. Iedereen heeft wel eens iets gedownload illegaal en iedereen zet iets van materiaal van een artiest op zijn web-site. Ik zie dat niet als een crimineel iets aangezien er dan vaak al rechten over zijn betaald en ik het erg kan waarderen dat publiek de mziek leuk vind en wil luisteren…daar gaat het perslot van rekening allemaal voor. Waar ik wel enorm pissed over kan raken is het feit dat de artiest die in vertrouwen een opname maakt bij een platenlabel zijn studio daar niet eens van op de hooogte wordt gebracht. Dat haar/zijn stem gebruikt/misbruikt wordt met een opname die nog niet eens was goed gekeurd voor de artiest. Dat er ook niet vanuit de sena uitbetaald kan worden omdat het op een verzamelalbum staat. En dat ons nu alleen maar rest om de hele boel aan te geven bij een Buma of een andere instantie aangezien ik het heb over het 2009 Volum 1 MTV Braun gebeuren. Nee,…prachtig die nostalgie …maar wat jammer dat er dan een zwarte vlek om heen hangt die de muziek onzuiver laat klinken.

  Mrs. Artist x

  Reply
 44. Elger Post author

  Hey Navy Blue,

  Ik vul je even aan: voor zover hier nu zicht op is. Je hebt het over MTV Braun Eurochart 2009 Volume 1, track nummer 8.

  08. Navy Blue Ft. Ismene – Makin Love Out of Nothing at All

  Het gebruik van niet geautoriseerde opnamen is echt iets van deze tijd. De oude MTV compilaties (tot 2000) bevatten alleen muziek die daadwerkelijk in de detailhandel te verkrijgen was. De albums van vandaag bevatten desnoods muziek die gisteren op het web gebootlegged / op tv was; dit is in dit geval (omdat je zegt dat er geen authorisatie was) ook bij jou gebeurd.

  Van de MTV compilaties heeft geen enkele artiest ooit een cent ontvangen. Ook de boetes die werden opgelegd aan de makers zijn, als ze al betaald konden worden, niet naar de buma of een dergelijke partij gegaan; maar naar de staat omdat het een boete is.

  Ik neem aan dat bij officiële verzamelaars wel uitbetaald wordt. Misschien stellen de “verkoop” (lees:Download) cijfers wat geruststelling op.

  De huidige MTV/HitEX cd’s worden door een erg kleine groep gedownload; vanaf deze site is ongeveer 1000x een linkje bezocht om een album te downloaden. Downloaden is niet makkelijk, althans ik vind Usenet niet de bom. Daarom is het ook een specifieke groep.

  De MTV albums zijn niet populair meer, vroeger ging het over oplagen van 100.000 nu gaat het om maximaal enkele duizenden downloads. Als je hier meer zicht op hebt, dan is dat een goede aanvulling op dit verhaal.

  Mijn vermoeden is dat vanuit de MTV-scene het gaat om ongeveer 2000 downloads; waarbij het de vraag is of er daadwerkelijk naar de muziek geluisterd wordt, of dat het gaat om het compleet maken van de verzameling. Ik denk dat je met MTV tegenwoordig de doelgroep niet raakt, maarja: elke download is er eentje natuurlijk.

  Hopelijk heb je er wat aan.

  Reply
 45. Freek

  Kan iemand me aan de tracklists van de edities uit de jaren ’98 en ’99 helpen? Scan van de achterkant is ook goed natuurlijk.

  Reply
 46. Maxime

  Mis eigenlijk een hele serie in dit verhaal : de TMF cd’s
  Die waren er ook nog en liepen gelijk op met HitExpl. werden geleverd via Tiel.

  Reply
 47. robin

  zoals ik nu lees upload ze naar de nieuws groepen voor diegene die er veel cds van heeft ik zelf heb alle hitexplosion gepost in de newsgroepen van begin tot en met eind 2010 was er maar en dag mee bezig geweest deel het met andere

  Reply
 48. ben

  Ben zelf heel lang tussenhandelaar geweest van de mtv en hitexpl ik verkreeg ze uit rotterdam per duizend meestal een afzet van 2 a 3 duizend per maand ,
  later ben ik overgegaan op de tmf cd’s die waren inkoop stukken goedkoper ja iets minder van kwaliteit maar ja en ik zal eerlijk zijn ik kocht ze voor 9 gulden en verkocht ze per honderd voor 15 gulden ! Ja leuke tijden veel verdient en ook een paar keer verloren al met al klasse stuk en lang leve de nostalgie . gr Ben

  Reply
 49. john

  Heb ook erg veel lol gehad aan deze cd’s. M’n pa kon ze via via krijgen via zijn werk, toen nog op een scholengemeenschap. Leuk om dit eens terug te lezen. Ik wist wel iets van de hele reeks, dat het niet helemaal legaal was. Maar niet dat het zo grootschalig was enzo..

  Kortom, leuk stuk!

  Reply
 50. Ronald

  Mooi stuk!

  Ze staan bij mij in de collectie te schitteren. (95-2001) Wat een tijden..
  Hier ook nog een paar originele mtv holland cd’s, die Rmb editie heb ik nog nooit gezien.

  Heeft iemand hier de covers van? of staan die in dat bestand van megaupload?

  Groeten!

  Reply
 51. Gert Jan

  Hoi Elger

  Leuk artikel.

  Inmiddels ligt er een hele verhuisdoos met zo’s 10 jaar nostalgie op zolder waaraan ik heel veel plezier heb beleefd. En leuk is het dan zo’n artikel te lezen. Kenmerkend waren inderdaad de vele spelfouten en hoesjes met andere opmaak nadat er weer eens een inval was geweest. Bijzonder was ook wel dat na een inval de ontbrekende cd alsnog de maand daarna geproduceerd werd (bijv zomer 95 geloof ik)

  Groet
  Gert Jan

  Reply
 52. Bob

  Hoi Gert Jan,

  Die opgepakte versie waar jij het over hebt is van Augustus 1995 vol.8, deze was (deels) onderschept, dat was als ik het goed heb rond de 4e week van Juli 1995.

  Toen is het tot de eerste week van oktober stil geweest rond The Braun MTV Eurochart, in de eerste week verscheen volume 10 1995, in een modern jasje (cover), later heb ik vernomen dat volume 10 1995 ook nog deels met oude covers/cd-opdruk zijn uitgebracht.

  Vervolgens kwam in de 3e week van oktober 1995 vol.8/9 tegelijkertijd uit in het “oude jasje” (lichtblauwe cover met wolken), vervolgens ging het weer een half jaartje goed.

  De spelfouten stonden aan de binnenkant van volume 12 1995: “koop nu deel 8 en 9 noor complete serie”

  op vol.9 1995: Are thoughts are with our fallen friends may god protect them and us against evil

  vol.7 1997: We get caught and we come back, then we grieve for those who are no longer among us

  Het was iedere keer weer een verrassing wat er die maand op zou staan, ook zag je geregeld mensen bij sportclubs, kantines, disco’s, scholen die deze schijfjes dealden tegen een prijs van 20 – 25 euro, de inkoopprijs van een tussenhandelaar lag op 15 gulden, dit heb ik toen eens nagevraagd bij een verkoper.

  Ik heb weleens iemand met een rugzak vol met deze cd’s gezien, die ze vervolgens aan een vaste klanten-kring bezorgde.

  Gelukkig zijn de verzamel cd’s qua samenstelling beter dan in de jaren 90, en verhoudingsgewijs een stuk goedkoper, neem Hitzone, de laatste paar uitgaves kon je bij een discounter krijgen voor 12,99 euro voor een dubbel-cd.
  Dat is niet veel duurder dan je toen betaalde voor een illegale cd.

  Ook zijn er vrachtwagenladingen onderschept in o.a. schijndel (brabant) & Drunen (brabant).

  Ook waren ze vanaf 1995 enkele jaren netjes in plastic folie verpakt.

  In feite is het allemaal de schuld van de muziekindustrie & buma/stemra die de prijzen kunstmatig hoog hielden, want laten we wel wezen 42,95 gulden is geen kattepis voor een cd die voor minder dan 1 gulden productiekosten werd geperst in 100.000-voud.
  Tel daar nog 20 cent per nummer auteursrecht bij op, en je zit aan 5 gulden. Distributie, opslag, winst-groothandel, winst winkel + btw deden de rest.

  Eind 1992 begon het fenomeen illegale compilatie cd, het heeft de muziekindustrie honderden miljoenen aan winstderving gekost.
  Maar dit had voorkomen kunnen worden door cd’s beter samen te stellen, en voor niet meer dan 29,95 gulden in de winkelschappen te leggen en vaker uit te brengen zodat je recente hits op 1 cd’tje had.

  Ik ben er overigens van overtuigd dat men een legale dubbel-cd met top hits iedere 2 maanden had kunnen uitbrengen voor een verkoopprijs van 32,95 gulden, maar dat was weer nadelig voor de cd-single verkoop, en dus de winst.

  Het was gewoon een groot monopolistisch kartel waaraan buma/stemra meehielp !

  Ze hadden beter wat kunnen doen aan zelfverrijkende platenbazen i.p.v. de consument te betichten van broodroof toen de illegale cd’s het land binnenstroomden, ze waren het immers zelf schuld !!!

  Reply
 53. Dustbuster

  Coooooooool!!!

  Ik had MAART 1993 de eerste Digitale Chart Buster met de wel bekende paperclip.

  Super leuk dit eens zo terug te lezen, ik zelf verkocht ze idd ook door echter ben ik er nooit achter gekomen waar die jongens vandaan kwamen…

  De cd zijn idd overgegaan on Onyx, Twilight en nog een paar!!!

  Ik ga maar eens de kelder in op eens oude herinneringen op te halen… haha

  trouwens, ik geloof dat ik vaak maar 1 of 2 nummer leuk vond van de maand Cd’s

  Reply
 54. Foppe

  Dank je wel voor dit mooie verhaal. Terwijl ik The Braun MTV Eurocharts ’95 volume 9 aan het afspelen ben. Ik was aan het opruimen, maar deze cd’s gooi ik niet weg. Wat een fantastische muziek om na jaren weer terug te horen. Ik heb schooltassen vol verkocht op school. Als ik me niet vergis verkocht ik ze voor 15 gulden en ik kocht ze voor een paar euro minder in. Leuk zakcentje in die tijd. Prachtige herinneringen om weer op te halen.

  Reply
 55. Swoopie

  Heeft iemand enig idee waar deze CD’s nog te koop zijn? Ik begrijp dat daar ‘en plein public’ niet zo makkelijk achter te komen is, voor hetzelfde geld ben ik een Tim Kuik ofzo, maar toch, kan iemand me een aanknopingspunt geven zonder daarbij zichzelf in de vingers te snijden (swoopie at hotmail.com) ? Dank!

  Reply
 56. Toon

  Hoi,

  Heb het stuk aandachtig door gelezen,goed geschreven.

  IK weet niet of je ze hebt,maar ik kan me nog herrinneren dat er van de braun cd’s ooit 2 maanden gemaakt zijn in een groen en blauw kartonnen hoesje.Soms vielen er zelfs stukjes papier vanaf.

  misschien wist je het al ,maar anders misschien weer extra info

  Reply
 57. Mark

  Goed artikel! Leuk om weer eens wat over te lezen. Was vroeger altijd spannend of ze kwamen… Heb hier ook nog een flinke collectie van verschillende labels (1993-2001), en beluister deze zelfs nog zo nu en dan 🙂

  Reply
 58. Mr. Z

  Geweldig !

  Dat is het eerste wat ik nu denk als ik dit typ 🙂
  Ik bezit anno nu (Februari 2013) over een kleine 600.000 CD’s , vooral CD-Maxi’s.

  Maar ook heb ik tientallen bananendozen propvol maandCD’s van meer als 25 verschillende ‘serie’s’ en heb dus ook alle ‘limited editions’ zoals van 1 exemplaar tot soms wel 4 X een verschillend design.

  Ik ben een groot opkoper en er komt bij mij elke week zo’n 700 tot 1000 stuks aan CD’s (CDMaxi’s) binnen.
  Dit heb ik onder andere opgeslagen in opslagruimten van 8 X 12 kuub.

  Leuk feit ! : De ALLEREERSTE ” Maand-CD” was “Chartbusters July/August 1992”
  De voorkant was geel met zwarte letters in een rondje. Het complete papier leek wel zelfgemaakt, erg amateuristisch en de CD zelf had als enige tekst (ook weer in een rondje op de disc) “Chartbusters Juli/Augustus 92”

  Ook de delen die daarna kwamen heb ik, September was net als Oktober, November en December weer geel, maar iets meer tekst en met rode tekst samen met de zwarte.

  Zo ging de voorkant “Chartbusters of 1992. We’re Lost In Music. September 9 (dit alles weer in 2 rondjes en middenin het cijfer van de maand.

  De 1ste Chartbusters van 1993 was met de “bekende Paperclips” en is er ook in 3 verschillende versies, namelijk een blauwe disc, een rode disc, en een NL versie Januari en een Engelse (zelfde maar dan January) waarvan de CD zilver is met rode opdruk.

  Chartbusters 1993 (December) is er in 4 uitvoeringen. De hoezen zijn namelijk voorzien van “kerstsfeer” bijvoorbeeld een kadootje, een treintje, een pakje met een strikje, een bootje etc etc….

  Ik kom uit Brabant en wel uit een van de plaatsjes waar ooit een enorme partij is ontdekt zoals in het artikel te lezen.

  Ik weet ook wat daarmee gebeurd is…. Dat doet pijn!

  Maar geloof het of niet, er ZIJN CD’s waarvan niemand weet dat ze bestaan.
  Als er namelijk weer een eerste persing of een voorraad werd vernietigd waren er in het dorp altijd jongens als ik die het allemaal wisten van onze hogere leveraars en dan hadden we toch altijd wel een fractie tijd om onze sporttas/kofferbak te vullen en rustig weg te rijden 😉

  FEITJES: MTV July 1993 bestaat wél. De kartonnetjes waar Toon het over had waren niet van MTV maar dat waren de deel 1 en 2 van Chartbusters die met het kartonnetje een nieuwe serie wilden beginnen. Helaas is nummer 3 compleet gepakt (onderschept) en is deze niet te krijgen. (ik heb deze wel circa 200 waarvan de meeste grijs zijn en sommige licht oranje of groen) Overigens waren deze Chartbusters ook leverbaar in een roodachtig doosje.

  De ‘doosjesreeks’ telt Deel 1, 2, 6, 7, 8, 9, 10 maar óók een paar nummertjes 11 😉

  zelf heb ik 4 maanden lang een serie uitgebracht op kleine schaal (zullen er hooguit 3000 zijn geweest) genaamd “Smart Chart” maar dat hield ik snel voor gezien daar ik zag wat er met een collega gebeurde.

  Hoop op nog meer nieuws ! 🙂

  Groetjes van Mr. Z.

  Reply
 59. Pingback: the Braun MTV Eurocharts – de weg naar succesElger's Weblog! | Elger's Weblog!

 60. Bagheera

  Dit is misschien heel veel gevraagd, maar de megaupload-link werkt niet meer. Is er een andere plek waar ik die hoesjes kan downloaden?

  BVD!

  Reply
 61. aaron huijbers

  hallo in de lijst mis ik nog van 96 de winter en summer dancemix hebben alle 2 de zelfde afbeelding alleen staat bij de ene winter en de andere summer heb er wel foto’s van de winter heb ik zelf de summer nog niet maar heb er wel een foto van , ik heb mijn verzameling bijna compleet mis er nog maar een paar , mooi stukje in iedergeval super gedaan dit

  Reply
 62. G

  In het Noorden van het land heb ik ze enkele jaren verkocht. In die tijd heb ik meerdere keren een andere leverancier gehad waardoor mijn inkoopsprijs hard naar beneden ging. Mooi stuk nostalgie. Heb er nog veel in koffers staan.

  Op de vraag wat er gebeurde als dj wanneer je met deze cd’s draaide; het was illegaal en er werd af en toe op gecontroleerd. Boetes waren niet mals. Zelf ben ik er nooit mee gepakt maar ik ken wel een tweetal gasten die per schijfje wat ze bij zich hadden mochten aftikken. Bedragen staat me niets meer van bij.

  Reply
 63. DW

  Erg cool om te lezen hoe het allemaal zo ongeveer ging rondom de MTV cdtjes. Heb toendertijd de serie uit 1995 gekocht. Weet nog goed dat de handel hier in t dorp via t schoolplein verliep. Na volume 6 kon ik ze alleen niet meer krijgen, waarschijnlijk door de onderschepping. Uiteindelijk kreeg ik (ik weet niet eens meer hoe) een telefoonnummer van iemand uit Rotterdam die mij de cd’s kon leveren. Toen best spannend als klein jochie uit t noorden om naar een onbekend iemand te belln voor iets dat illegaal als de neten was. Naast de toen net uitgekomen deel 9 kon ik via hem ook de delen 7 en 8 krijgen. Doro het verhaal wilde ik even kijken wat voor hoesje ik heb van deel 9, maar ja,, kan ik ze niet vinden!

  NU heb ik ook een vraag: er zaten, zoals gezegd, ook mixen bij. Zo heb ik de jaarmix van 95 ook, maar door wie werden deze mixen nou gemaakt? Nederlandse dj’s , of een amateurtje 😉

  Reply
 64. Eric

  Beste liefhebbers van de mtv eurochart collectie.

  Ik heb nu een stuk of 30 van deze cd collectie’s in mijn bezit.
  Heb veel van de jaren 99/98/97/en enkele van 96/95
  Ik ben dus opzoek naar meerderen volumes.
  Kan iemand me hieraan helpen om deze collectie compleet te maken ?

  Een torrent of zo ?

  Alvast bedankt !!

  Reply
  1. Maik

   Heb jaargang 1995 compleet en enkele delen van 1996, laat maar iets weten als je geïnteresseerd bent. Heb deze een goed jaar geleden gedigitaliseerd namelijk, kan ze zo op usb zetten

   Reply
 65. Ellen

  Wij hebben volgens mij alles compleet.
  Alleen een vraagje:
  Op jouw lijst staat bij 1996 dance chance, daar kunnen wij niet aankomen, maar we hebben van 1996 wel de summermix en wintermix. Bedoel je deze met dance chance?

  Reply
  1. Richy

   Hi Ellen,

   Deze zogenaamde “dance chance” heb ik ook niet eerder gezien.
   Deze staat wel aangekondigd in een van de inlays van de reguliere MTV eurochart van 1996. Ik weet niet zeker of deze cd wel is uitgebracht.
   Ik weet wel dat de MTV carnaval woelmuis uitgebracht maar onder de naam the Braun MTV Hollandchart 1997 vol. 1. Er is daarnaast ook nog een echte MTV Braun Hollandchart 1997 vol. 1 met de Hollandse hits.
   Daarnaast is de MTV Eurochart in ieder geval t/m 12-2003 gemaakt en geperst.
   Wellicht kan iemand van hier mij helpen aan de eerste drie delen van de MTV Eurocharts (1993 vol. 5, t en 7) en de Happy Summer Party Mix van 1999.

   Alle tips zijn welkom: rossifumi_richy46@hotmail.com

   Groeten,
   Richy

   Reply
 66. Jan / Kees

  Bijzonder om eens terug te lezen.
  Voor Elger: alle lof, en mocht je nog eens wat aanvullingen zoeken over één of ander.. je hebt mijn mail adres.

  Reply
 67. Een oude trucker uit het zuiden

  Leuk om te lezen, maar niet helemaal correct.
  De oplage was veel hoger dan de 100000 per maand.
  De cd’s werden niet zoals velen denken in oost Europa geperst maar in Luxemburg, oost Europa was nog niet bij de eu, en dat zou te veel problemen opleveren aan de grens.
  De cd’s werden los van de cover en back getransporteerd door enkele transporteurs of zelfs zoals in mijn geval door de chauffeur zonder medeweten van de werkgever.
  Als stichting brein werkelijk zou weten wat de oplage was zouden ze stijl achterover slaan.

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *